راههای ایجاد محبت 2
راههای ایجاد محبت اهل بیت (علیهم السلام) در کودکان و نوجوانان (قسمت دوم)
نويسنده: سيداميرحسين كامراني راد
10.بزرگداشت ایام وفات و ولادت ائمه ی طاهرین (علیهم السلام):
روزهایی در قرآن کریم به عنوان (ایام الله) ذکر شده است. این ایام روزهایی است که در آنها،اتفاقات و حوادث مهم و سرنوشت سازی به تحقیق پیوسته است. قرآن کریم می فرماید: (وَ ذَکِّرهُم بِأیّامِ اللهِ ؛ آنان را به ایام خدا متذکر شو.) (1) و امام صادق (علیه السلام) در تفسیر این آیه می فرمایند: (مقصود از ایم الله،ایام ظهور امام عصر (علیه السلام) است.) (2) اگر قرآن به (عصر) قسم خورده است،در تفاسیر آن را به عصر امام زمان (علیه السلام) تفسیر نموده اند و اگر خداوند متعال در قرآن کریم به فجر قسم می- خورد،روایات آن را به روز عاشورا تفسیر نموده اند. آشناسازی و بزرگداشت ایام ویژه،مانند ایام ولادتها و شهادتها،شبهای قدر،در فضاسازی روحی کودکان و نسل جوان بسیار مؤثر است. هم چنین عیدی دادن و تهیه ی لباس نو برای فرزندان در ایام ولادت و مناسبت های مذهبی و تهیه ی لباس سیاه در ایام شهادت حضرات معصومین (علیهم السلام) روان کودک را به سوی محبت و معرفت هرچه بیشتر خاندان عصمت و طهارت (علیهم السلام) سوق می دهد.
نحوه ی برخورد بزرگترها با مناسبت های ویژه ی اهل بیت (علیهم السلام) ،در فکر و روح کودکان هم مؤثر است. برپایی مراسم جشن یا سوگواری،شرکت کردن و شرکت دادن کودکان در چنین برنامه هایی مؤثر است. در سایه ی تعظیم این گونه شعائر،آن فرهنگ دینی و عُلقه های ولایی پا برجا می ماند و تقویت می شود. امامان معصوم (علیهم السلام) نیز از این شیوه بهره می رفتند و به آن توصیه می کردند. برای پیروان اهل بیت (علیهم السلام) تکریم مناسبت هایی هم چون ایام عاشورا و روز غدیر،از اهمیت ویژه ای برخوردار است. (غدیر خم) را یک عید بزرگ اسلامی می دانستند و به روزه،عبادت،تبریک گویی،دید و بازدید،شادمانی،پوشیدن لباس نو و احترام این روز دستور می دادند،تا در ذهن شیعه به عنوان یک روز مهم و به یاد ماندنی باقی بماند. نسبت به ایام عاشورا نیز،مراسم گرفتن در خانه ها،مساجد،جسینیه ها،مدرسه ها،ادارات و بازار و… مؤثر است.
در بسیاری از خانه ها و خانواده ها که مراسم دیرین و دراز مدت (روضه ی خانگی) برقرار می شود،معمولاً افراد آن خانه (مخصوصاً کودکان) با حبّ اهل بیت (علیهم السلام) بار می آیند و این محبت و ولا را به عنوان یک گوهر حفظ می کنند. حتی ترویج مسایلی هم چون اطعام،احسان،وقف،نذر،هدیه در راه اهل بیت (علیهم السلام) به رسوخ این محبت در قلوب،کمک می کند. برگزاری جشن های میلاد امام زمان (علیه السلام) در این میان اهمیت خاصی دارد و ایجاد شوق به مناسبت تولد امامی که هنوز هم زنده اند و حاضر و ناظر بر ما هستند و ما چشم به راه آمدن ایشانیم،بعد عاطفی و عشق آفرینی بیشتری دارد. زمینه ی آن نیز به طور طبیعی در میان کودکان و نوجوانان وجود دارد و نیمه ی شعبان خاطره ی فراموش نشدنی برای آنان است.
صفحات: 1· 2