سادگی....
زهد از شاخصههای مهم سبک زندگی اسلامی
زهد و سادهزیستی، یکی از ویژگیهای پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) بوده و همچنین بیشتر صحابه رسول خدا (ص) نیز به جز شمار اندکی از آنان بر همین منوال زندگی میکردند. این مسأله نشاندهنده آن است که تربیت اسلامی و سبک زندگی اسلامی بر سادهزیستی و پرهیز از تجملات تأکید دارد.
* اما آیا این به معنای عدم ثروت و درآمد و در نهایت تولید است؟ رابطه فقر و زهد چیست؟
در این باره، دو انحراف اصلی صورت گرفته که هر دو به جامعه اسلامی آسیب رسانده است.
زهد به معنای فرار از دنیا
برخی زهد را به معنای فرار از دنیا میدانند. در باور این افراد، هر مسلمانی باید به اندازه نیازش به دنبال فعالیت اقتصادی باشد. این دیدگاه، اقتصاد معیشتی را تشویق میکند و موجب عقبماندگی ممالک اسلامی میشود. اگر در کشوری چون ایران و در اوضاع تحریم، چنین فرهنگی تبلیغ شود، این افراد ناخواسته روی دوم سکه تحریمکنندگان را اجرا و تبلیغ میکنند، در حالی که منظور از زهد و سادهزیستی، پرهیز از دنیاگرایی است.
در غیر این صورت، اگر مسلمانان کاری با دنیا نداشته باشند، به تعبیر حضرت امام، این مسأله همان خواست استعمارگران است. استعمارگران برای غارت منابع طبیعی، سالها تبلیغ میکردند که شما زهد داشته باشید و منظورشان این بود که خودشان منابع ما را غارت کنند.
ای کاش این گروه در اوضاع کنونی، رابطه بین زهد و تولید ثروت را برای مردم روشن کنند. زهد از عوامل اساسی پسانداز و سرمایهگذاری میتواند باشد و نیاز ممالک اسلامی را به غرب کاهش دهد.