سوداطاعت از خدا
هرکس از خانه برای کاسبی و امور دنیایی بیرون میرود، حواسش جمع باشد، هم برایش خطر جانی به این معنا که گفتم دارد و هم مالی .
حاج آقا مجتبی تهرانی
بسم الله الرحمن الرحیم
روی عن رسول الله «صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» قال: «تَاجِرُ الدُّنیَا مُخَاطِرٌ بِنَفسِهِ وَ مَالِهِ وَ تَاجِرُ الآخِرَةِ غَانِمٌ رَابِحٌ وَ اَوَّلُ رِبحِهِ نَفسُهُ ثُمَّ جَنَّةُ المَأوى».
تاجر دنیا خودش را در معرض دو خطر قرار میدهد
روایتی از پیغمبر اکرم (ص) منقول است که حضرت فرمودند: کسی که در دنیا، برای دنیای مادّی کاسبی میکند، خودش را در معرض دو خطر قرار میدهد، «تَاجِرُ الدُّنیَا مُخَاطِرٌ بِنَفسِهِ وَ مَالِهِ»، اوّل: جان خود را به خطر میاندازد؛ جانش را به خطر میاندازد یعنی چه؟
یعنی وقتی میخواهی کاسبی کنی، گاهی معاملاتت تو را به جهنّم میبرد؛ حالا فهمیدی یعنی چه؟ اوّل: «مُخَاطِرٌ بِنَفسِهِ»، صریح بگویم، رباکاری میکنی، مال مردم خوری میکنی؛ فهمیدی.
اوّل جانت را به خطر میاندازی و آن چیست؟ معصیت میکنی و به همین خاطر جهنّم میروی؛ «وَ مَالِهِ»، مالَت را هم از دست میدهی؛ تجارت دنیایی این دو خطر را دارد؛ هرکس از خانه برای کاسبی و امور دنیایی بیرون میرود، حواسش جمع باشد! هم برایش خطر جانی به این معنا که گفتم دارد و هم مالی.
تاجر آخرت غنیمت به دست می آورد
اما مقابلش، تاجر آخرت؛ یعنی آن کسی که در مسیر اطاعت الهی است و به دنبال این است که آنچه خدا گفته را انجام دهد این غنیمت بدست میآورد و سود میبرد، )وَ تَاجِرُ الآخِرَةِ غَانِمٌ رَابِحٌ(
سود اطاعت از خداوند چیست؟
در ادامه حضرت سودش را میفرمایند؛ این اطاعتی که میکنم سودش چیست؟ اوّلین سود: جانت را از جهنّم نجات میدهی، «اَوَّلُ رِبحِهِ نَفسُهُ»، سود این تجارت و کاسبی که اطاعت خدا است، اوّلین سودش جان تو است که آن را از هلاکت نجات دهی؛ سود دوم: بهشت مأوا است که در قیامت برای خودت تهیّه کردهای، «ثُمَّ جَنَّةُ المَأوى».
پی نوشت ها:
مجموعه ورام ج 2 ص 119