کرسی آزاد اندیشی مدرسه ریحانه الرسول علیها السلام شلمزار
مدرسه ریحانه الرسول علیها السلام شلمزار کرسی آزاد اندیشی با موضوع “پوشش طلبگی در کشاکش بایسته ها و اباحه گری ” را برگزار کرد.
چکیده نظرات استاد ارائه کننده بحث :
طلبه در رفتار، منش وگفتار رنگ طلبگی داشته باشد و تا زمانی که واجبات را انجام ندهند محرمات را ترک نکند به جایی نمی رسد.چرا که انجام واجبات وترک محرمات تعظیم خداست . و در خصوص ارتباط میان محاسبه و کنترل رفتا و همچنین پرهیز از همرنگ جماعت شدن باید دقت نظر داشته باشد. استاد ضمن اشاره به مواردی همچون عفت زن در رفتار با نامحرم ودر پاسخ به شبهات در این مقوله ومحدوده حجاب وپوشش یک بانوی طلبه کیفیت وشرایط لباس طلبه وعفت چشم وعفت در گفتار و رفتار ودر آرایش وزینت ونیز در اختلاط با نامحرم مسائلی را مطرح نمودند وبا اشاره به اینکه جامعه امروز با توجه به هجمه دشمنان در جبهه فرهنگی به سمت یک استحاله اعتقادی در حال حرکت است ، بیان نمود: که اگر طلایه داران فرهنگ اسلامی جامعه از جمله طلاب وروحانیون دراین مقوله خود ضیف باشند و با تساهل وتسامح با این ضروری دین برخورد نمایند مسلما سرنوشتی همچون اندلس برای جامعه اسلامی رقم خواهد خورد.
چکیده نظرات استاد منتقد :
رابطه بین طلبه بودن وپوشش را مشخص کنید حجاب محدودیت است یا مصونیت ؟آیا چادر ملی همان پوشش نیست مراجع تقلید هم امر فرمودند به گردی صورت –دستها تا مچ وپوشش بیش از حد آن سلیقه ای است وهمین امر موجب دین گریزی می گردد وباعث می شود که جوانان کمتر به دین گرایش داشته باشند . آیا بهتر نیست در امور مباح ومستحب امور را به خود طلاب واگذار کنیم (اباحه گری ) ؟ پوشش مطرح شده در قرآن آیات 31 سوره نور و33 سوره احزاب و59 احزاب اگر دقت بفرمایید مخاطبینش زنان حضرت رسول صلی الله علیه وآله می باشند ومقتضی زمان حضرت رسول بوده است نه عصر حاضر . باید ها ونباید های طلبگی را در زمینه خود آرایی مشخص نمایید؟ دیدگاه آیت الله مکارم شیرازی (با توجه به اینکه برخی مراجع خود آرایی ملایم را اشکال ندانسته اند مصداق عرف برای عرف شما متدینین ومتشرعین است یا عرف کوچه وبازار ؟ آیا طلبه تا مادامی که در حوزه حضور دارد باید طبق عرف متشرعین رفتار کند وبیرون از محدوده حوزه طبق عرف کوچه وبازار ؟ محدوده پوشش اسلامی وآنچه زیر مجموعه آن است را مطرح بفرمایید وبرای هرکدام از این موارد دلایل عقلی وعرفی ارائه بفرمایید ؟ در ضمن فراگیر شدن پوشش بیش از حد شرعی،خود نوعی شهرت محسوب میشود وسن ازدواج را بالا می برد . باید ها ونباید های طلبگی را در زمینه خود آرایی مشخص نمایید؟ محدوده پوشش اسلامی وآنچه زیر مجموعه آن است را مطرح بفرمایید وبرای مقوله رنگ لباس وبا توجه به آنکه مراجع کمتر به آن پرداختند وحتی رنگ مشکی را مکروه دانستند قوانین ومقررات حوزه آیا سخت گیری در دین نیست؟ وسلیقه ای بیان کردن احکام دین نیست ؟به نظر بنده این خود نوعی تفسیر به رأی است .
جمعبندی داور :
یک عرف به نام عرف عام است که آن مقداری است که خداوند تعیین کرده برای محدوده پوشش که آن حداقل حجاب است که کمتر از آن جرام است این حداقل عرف عام است .عرف متدینن هم با توجه به الگویی که خداوند تعیین کرده که همان سیره عملی ورفتاری اهل بیت علیهم السلام حد پوشش را تعیین می کند که حداقلی نباشد .سیره عملی حضرت زهرا وهمسران اهل بیت بیشتر از این حد مرز هست یعنی حتی پوشش صورت که با توجه به سیره پوشش حرم اهل بیت علیهم السلام همان بحث کاشفات الوجوه را می توان نام برد .
حدیث حضرت زهرا (علیها السلام )که می فرمایند : بهترین چیز برای زن اینکه نامحرم وی را نبیند ووی نامحرم را نبیند .اینکه نامحرم را نبیند به بحث کنترل نگاه بر می گردد ونامحرم وی را نبیند حجاب حداکثری .
در نتیجه عرف متدینین با توجه به این سیره رفتاری اهل بیت علیهم السلام سعی می کند که خودشان را به این سیره و به این پوشش معیار نزدیکتر کنند .
پوشش خانم هایی که طلبه نیستند ومتدین هستند یعنی اهل دعا و مسجد می باشند پوشش آنها از بقیه بهتر است لذا از اینکه طلاب به عنوان رهبران فرهنگی جامعه که به عنوان حتی خط دهنده معرفی کننده سیره اهل بیت علیهم السلام به همه اقشار جامعه هستند انتظار می رود که بیش ازحد عرف متدینین وحداقل در همان حد رعایت کنند نه اینکه در حد مرز حداقلی (مرز حلال وحرام ) باقی بمانند .
وبا توجه به فرمایشات علمای بزرگ طلاب باید مستحبات ومکروهات را انجام دهند تا حداقل قشری از جامعه در واجبات وحلال وحرامها باقی بمانند در غیر این صورت این قشر هم از دست خواهد رفت .
طلبه باید از رفتار کودک منشی وسطحی نگری دوری کند مانند (آدامس جویدن و…)به خاطر شأن صنفی طلبه وبرای اینکه حرفش اثر گذار باشد ودر جامعه باید شأنش رعایت گردد پس بر طلبه است که از یکسری کارهایی که در شأن طلبه نیست اجتناب کند .
فتوای مراجع تقلید نسبت به آرایش کردن و پوشیدن لباس رنگ روشن برای عوام جامعه در حد حداقلی است نه به عنوان متولیان فرهنگی .
تفاوت دانشجو با طلبه :از آنجایی که طلبه وظیفه اش غریق النجات است باید با دانشجو فرق داشته باشد وبه دلیل اینکه رسالت طلبه نجات دهنده است حتی همان دانشجو را.
پوشیدن چادر عبایی وملی و.. :عرف عام است وبرای طلبه مناسب نیست .مگر در مواقع ضروری ودر مقطعی از زمان به دلیل اینکه جلوه ای از مدگرایی دارد .