اسوه تقوا 1
اسوه تقوا - قسمت اول
بررسى روايات اخلاقى - اجتماعى حضرت عبدالعظيم حسنى(علیه السلام)
از اساسىترين توصيههاى قرآن كريم، سفارش به تقوا و تهذيب بوده، و آيات فراوانى در اين باره نازل شده است؛ گاه يك آيه، دو بار بر تقوا تأكيد دارد.(1)
مكتب انسان ساز انبيا(علیهم السلام) اين امتياز را دارد كه به كلىگويى نمىپردازد، بلكه اسوههاى عينى و نمونههاى خودساختهاى را ارائه مىدهد؛ چنان كه با بسيارى از چهرههاى خودساخته و شاخص در قصههاى قرآن كريم آشنا مىشويم.
سيد الكريم عبدالعظيم حسنى، نمونه زيبايى از اسوههاى علم و عمل در اين مكتب توحيدى است. با تأسف بسيار بايد گفت كه در عصر او و دوران پس از او شرايطى فراهم نشد تا فضايل امثال ايشان ثبت گردد. از اين رو ،بسيارى از مكارم عالى اخلاقى اين سيد كريم، از حافظه تاريخ محو شده، لذا اكنون ناگزيريم به اشارات تذكرهنويسان بسنده كنيم و يا با بهرهگيرى از روايات مسندش، دغدغههاى علمى و عملى و سمت و سوى سيره اخلاقىاش را بررسى كنيم. اى كاش شرايط و زمينههاى كنونى، چند قرن پيشتر پديد آمده بود!
در عظمت خُلق عظيم و قلب سليمِ اين سيد كريم همين بس كه امامان معصوم معاصرش و تمامى تذكرهنويسان، او را ستودهاند و تاريخنگارانِ دوست و دشمن حتى يك مورد انحراف و اعوجاج و يك نقطه سياه در زندگانىاش نيافتهاند و در طول تاريخ، او را به جلالت قدر ستودهاند.
ابو حمّاد رازى گويد:
در شهر سامرا به محضر امام هادى(علیه السلام) رسيدم و از احكام و مسائل حلال و حرام پرسيدم. او مرا پاسخ گفت و به هنگام وداع فرمود: «اى حمّاد، اگر براى تو مشكلى در دين پيش آمد، از عبدالعظيم بن عبداللّه حسنى بپرس و سلامم را به او برسان».(2)
صفحات: 1· 2