ناخدای کشتی تشیع در مرو
امام رضا (ع) ناخداى کشتى تشيع در ميانه طوفان مرو
نويسنده: حضرت آيتالله العظمى سيد على خامنه اي
در هنگام برگزارى کنگره علمى زندگى امام هشتم،عليه السلام، توسط دانشگاه اسلامى رضوى ،مقام معظم رهبرى در پيامى جامع يکى از فصلهاى عمده زندگينامه سياسى امام رضا،عليه السلام، را مورد بررسى قرار دادند.
درآستانه سالگرد ولادت اين امام بزرگوار که همواره در پرتو فيوضات معنوي ايشان زيستهايم ،دريغمان آمد خوانندگان موعود از اين مقاله محققانه بينصيب بمانند اميد که طبع لطيف امامرضا،عليهالسلام، را بيارايد. انشاءالله
بايد اعتراف کنيم که زندگى ائمه ، عليهم السلام، بدرستي شناخته نشده و ارج و منزلت جهاد مرارت بار آنان حتى بر شيعيانشان نيز پوشيده مانده است. عليرغم هزاران کتاب کوچک و بزرگ و قديم و جديد درباره زندگى ائمه ، عليهم السلام، امروز همچنان غبارى از ابهام و اجمال، بخش عظيمى از زندگى اين بزرگواران را فرا گرفته وحيات سياسى برجستهترين چهرههاى خاندان نبوت که دو قرن و نيم از حساسترين دورانهاى تاريخ اسلام را دربرميگيرد با غرضورزى يا بياعتنايي و يا کجفهمى بسيارى از پژوهندگان و نويسندگان روبرو شده است. اين است که ما از يک تاريخچه مدون و مضبوط درباره زندگى پرحادثه و پرماجراى آن پيشوايان، تهيدستيم.
زندگي امام هشتم ،عليهالسلام، که قريب بيستسال از اين دوره تعيين کننده و مهم را فراگرفته از جمله برجستهترين بخشهاى آن است که بجاست درباره آن تامل و تحقيق لازم به کار رود.
مهمترين چيزى که در زندگى ائمه عليهمالسلام بهطور شايسته مورد توجه قرار نگرفته، عنصر «مبارزه حاد سياسي» است. از آغاز نيمه دوم قرن اول هجرى که خلافت اسلامى بهطور آشکار با پيرايههاى سلطنت آميخته شد و امامت اسلامى به حکومت جابرانه پادشاهى بدل گشت، ائمه اهل بيت ،عليهمالسلام، مبارزه سياسى خود را به شيوهاى متناسب با اوضاع و شرايط، شدت بخشيدند.اينمبارزهبزرگترينهدفش تشکيل نظام اسلامى و تاسيس حکومتى بر پايه امامتبود. بيشک تبيين و تفسير دين با ديدگاه مخصوص اهل بيت وحي، و رفع تحريفها و کجفهميها از معارف اسلاميو احکامدينى نيز هدف مهمى براى جهاد اهل بيتبه حساب ميآمد. اما طبق قرائن حتمي، جهاد اهل بيتبه اين هدفها محدود نميشد و بزرگترين هدف آن، چيزى جز تشکيل حکومت علوى و تاسيس نظام عادلانه اسلامى نبود. بيشتريندشواريهايزندگيمرارتبار و پر از ايثار ائمه و ياران آنان به خاطر داشتن اين هدف بود و ائمه ، عليهمالسلام، از دوران امام سجاد ، عليهالسلام، و بعد ازحادثه عاشورا به زمينهسازى دراز مدت براى اين مقصود پرداختند. در تمام دوران صدو چهل ساله ميان حادثه عاشورا و ولايتعهدي امام هشتم ،عليهالسلام، جريان وابسته به امامان اهل بيت يعنى شيعيان هميشه بزرگترين و خطرناکترين دشمن دستگاههاى خلافت به حساب ميآمد. در اين مدت بارها زمينههاى آمادهاى پيش آمد و مبارزات تشيع که بايد آن را نهضت علوى نام داد به پيروزيهاى بزرگى نزديک گرديد. اما، در هر بار موانعى بر سر راه پيروزى نهايى پديد ميآمد و غالبا بزرگترين ضربه از ناحيه تهاجم بر محور و مرکز اصلى اين نهضت، يعني شخصامامدر هر زمان و به زندان افکندن يا به شهادت رساندن آن حضرت وارد ميگشت و هنگاميکهنوبتبه امام بعد ميرسيد اختناق و فشار و سختگيري به حدى بود که براى آماده کردن زمينه به زمان طولاني ديگرى نياز بود.
صفحات: 1· 2