هفته وحدت و پیام پیامبر
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران : «وجود نبى مکرم اسلام صلى الله علیه و آله، بزرگ ترین مایه وحدت در همه ادوار اسلامى بوده است و امروز هم مى تواند باشد؛ چون اعتقاد آحاد مسلمانان به آن وجود اقدس بزرگوار، با عاطفه و عشق توأم است و لذا آن بزرگوار، مرکز و محور عواطف و عقاید همه مسلمان هاست و همین محوریت، یکى از موجبات انس دل هاى مسلمین و نزدیکى فِرَق اسلامى با یکدیگر به حساب مى آید. »
آن روز که خورشید نبوت در آسمان کعبه رخ نمود ، کسی فکر نمی کرد که این سفیر الهى براى بشر خفته در خواب جهالت ، درس ها و گفتنى هاى بسیار دارد . محمد امین (ص) با ره توشه ایمان ، پاکی و کرامت ، راه هدایت بشر را در پیش گرفت و با سر دادن نداى توحید ، روح معنویت را در دل تشنگان حقیقت دمید . رسول اکرم (ص) با درایت خویش ، سکان رهبرى امت اسلامى را در دست گرفت و با شعار همدلی مومنان ، تفرقه و پراکندگى میان مسلمانان را به اتحاد و برادرى تبدیل کرد. مهاجر و انصار با هم برادر شدند و زنگار کینه جاهلیت را از دل زدودند. پیامبر رحمت براى حفظ و پایدارى برادرى ، این پیام وحى را به گوش همگان رساند که : « همگی به ریسمان الهی چنگ زنید و متفرق نشوید … » (آل عمران: 103)
اینک که میلاد آن اسوه نیکو را گرامی می داریم ، فاصله دو روایت از شیعه و سنی را درباره سالروز تولد آن حضرت به بهانه ای برای اتحادی شیرین مبدل می کنیم . اکثر اهل تسنن تولد رسول گرامی اسلام را در 12 ربیع الاول می دانند و بیشتر شیعیان در 17 ربیع الاول ./
به تعبیر آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران : «وجود نبى مکرم اسلام صلى الله علیه و آله، بزرگ ترین مایه وحدت در همه ادوار اسلامى بوده است و امروز هم مى تواند باشد؛ چون اعتقاد آحاد مسلمانان به آن وجود اقدس بزرگوار، با عاطفه و عشق توأم است و لذا آن بزرگوار، مرکز و محور عواطف و عقاید همه مسلمان هاست و همین محوریت، یکى از موجبات انس دل هاى مسلمین و نزدیکى فِرَق اسلامى با یکدیگر به حساب مى آید. »
حال اگر باورها نزدیک باشد و آرمان ها یک افق را بنگرد ، الفت و یکدلى بر قلب هاى جمعیت عظیم مسلمان حاکم مى شود. طرح برادرى و اتحاد ، از راهکارهاى سازنده رسول خدا (ص ) براى اصلاح مبناى فکرى و اعتقادى مسلمانان است. در روایتى آمده است که پیامبر خدا به همراه هفتصد و چهل نفر از یارانش در منطقه “نخلیه” بود که جبرئیل بر حضرت نازل شد و فرمود: «خداوند میان فرشتگان پیمان برادرى بسته است.» بر همین اساس حضرت نیز میان اصحابش عقد برادرى بست. رسول خدا (ص ) میان ابوبکر با عمر ، عثمان با عبدالرحمان ، سلمان با ابوذر ، طلحه با زبیر ، مصعب با ابوایوب انصارى ، مقداد با عمار، عایشه با حفصه ، ام سلمه با صفیه و غیره پیمان یگانگی برقرار ساخت و خود نیز با على علیه السلام عقد برادرى بست. ( بحار الانوار- ج 38 ) این پیمان چنان محکم و استوار بود که پیامبر اکرم دستور داد دو نفر از شهیدان جنگ احد به نام هاى عبداللّه بن عمر و عمرو بن جموح را که میانشان پیوند برادرى برقرار شده بود، در یک قبر دفن کنند. (نهج البلاغه ، شرح ابن ابی الحدید)
نکته ای که باید به آن توجه داشت ، این است که رسول خدا (ص) رسالتی جهانی بر عهده داشت. او برای نابودی جهالت و حق کشی پای در این جهان نهاد . هم اکنون نیز در سایه جذابیتهای فریبنده مادیگری ، بارهای سنگین جهالت مدرن بر انسان تحمیل می شود . لذا بشر امروز نیز به معنویت ، صفا، اخلاق و معارف روشن و هدایتگر حق نیازمند است. در ایام ولادت نبی مکرم اسلام بزرگترین نیکویی ، هدیه کردن توحید ، اخلاق و عدالت به جوامع بشری است. امروز جهان ما به نورانیتی نیازمند است که جز از طریق تعالیم عقلانی وحی امکانپذیر نیست. رسول اسلام (ص) منادی دوستی ، آزادای و امنیت است . بر پیروان اوست که خود را از آلودگیها و پستی های درونی که دنیا را به فساد می کشاند ، برهانند و به فهم درست و زندگی حکیمانه دست یابند . اگر مسلمانان عمل و رفتارهای فردی و اجتماعی و الگوهای حکومتی خود را طبق آموزه های اسلام تنظیم کنند ، پیام پیامبر بزرگوار را به جهانیان رسانده اند ، و خود نیز به عزت و شوکت دست می یابند. امروز روحیه و شوق اسلامی در میان مسلمانان رو به فزونی است و توده های میلیونی مردم در کشورهای اسلامی فعال شده اند . این نیروهای قدرتمند اگر با هم باشند و از درون به فضایل الهی و انسانی مزین شوند ، نه تنها خود و جهان اسلام ، بلکه بشریت را به داشتن جهانی امیدبخش و عادلانه نوید می دهند .
آخرین پیامبر خدا ، حضرت محمد (ص) با برداشتن امتیازهای قومی و قبیله ای و ایجاد رابطه ایمانی در میان نوع بشر، درجه عالی و نهایی دین را به جهانیان ارائه کرد. این دین کامل و جامع از سوی خدا و پیامبر ، دین اسلام نامیده شد و پیروان این آخرین پیامبر خدا “مسلمان” شناخته شدند. توحید، نبوت و معاد ، اصول دین اسلام است و کسی که این اصول را باور دارد، مسلمان است. از نگاه رسول خدا (ص) مسلمانی آدابی دارد که پیروان ایشان باید به آن آراسته شوند.
از نگاه پیامبر گرامی اسلام (ص) مسلمان کسی است که دیگران از زبان و دست او سالم و آسوده باشند و مورد ظلم و ستم واقع نشوند. ظلم ، از گناهان بزرگ و نابخشودنی است. تضییع حقوق دیگران و تجاوز به حدود آنان ، آسایش و آرامش و بهداشت روانی انسان ها را به هم می ریزد و مهمترین عامل ایجاد تفرقه و جدایی هاست. پیامبر به احیای روح برادری و رهایی از انواع ظلم به ویژه ظلم اخلاقی سفارش نموده ، می فرماید: «مسلمان برادر مسلمان است، به او ستم نمی کند و او را دشنام نمی دهد و ناسزا نمی گوید . » بدیهی است مهم تر از برقرارى پیمان برادرى ، حفظ این پیوند ارزشمند است. در روایات اسلامى از کسانى که برادران دینى خود را رها مى کنند، به شدت انتقاد شده و سفارش شده است که اگر برادرانت از تو فاصله گرفتند، تو با آنان رفت و آمد داشته باش و اگر از تو بریدند، تو با آنان پیوند برقرار ساز.
خیانت و دروغ گویی و سرباززدن از یاری یکدیگر ، مانع اتحاد و مهرورزی و تعالی و تکامل جامعه اسلامی است. پیامبر خدا (ص) فرموده است : « مسلمان برادر مسلمان است، به او خیانت نمی کند و به او دروغ نمی گوید و از کمک و یاری او خودداری نمی کند. » روشن است که خیانت و دروغ ، اعتماد را از بین می برد و در نتیجه مسلمانانی که به هم اعتماد ندارند ، یکدیگر را یاری نمی کنند . با خوار و ذلیل شدن آحاد جامعه اسلامی، دشمن براحتی بر آنها تسلط می یابد و به غارت منابع عظیم آنان می پردازد.
در فرهنگ پیامبر رحمت ، مسلمان باید آینه برادر مسلمانش باشد . از یکسو ارزش ها و فضیلت های او را ببیند و به آن ها روی آورد و ازسوی دیگر ، از زشتی ها و بدی هایش گریزان باشد و به او نیز هشدار دهد . مسلمانان باید در زیرساخت ها و تحقق زندگانی سالم اقتصادی یکدیگر را یاری دهند و زمینه رفع نیازمندی های اقتصادی و تامین شرایط توسعه و رشد را فراهم کنند. این همان چیزی است که جهان اسلام بشدت به آن نیازمند است. رسول اعظم (ص ) در این باره فرموده است که مسلمان برادر مسلمان است و آب و درخت … برای همه است و برای زیباسازی و مسلمانان برای گسترش اقتصادی با یکدیگر کمک و همکاری می کنند.
این سخن را بسیار شنیده ایم که پیامبر خدا ، حضرت محمد (ص) می فرماید: « هر کس صبح کند و به امور مسلمانان اهتمام نورزد، مسلمان نیست …» کارشناسان دینی می گویند امور مسلمانان، واژه عامی است. مشکلات و نیازهای مسلمانان در ابعاد گوناگون اقتصادی و سیاسی و فرهنگی در عبارت ” امور مسلمانان” جای دارد. هیچ گاه نباید از مسایل آنان غافل شد.
در قرآن کریم آمده است که عزت و سربلندی برای خدا و رسولش و مومنین است . آیه 165 سوره بقره نیز متذکر می شود که تمام قدرت ها از آنِ خداوند است . چه زیباست که مسلمانان در پرتو انوار نورانی رسول گرامی ، در جهت اعتلای اسلام ، عزت و رستگاری خود بکوشند. قرآن کریم در آیه 29 سوره فتح ، ترسیم زیبایی از سیمای پیامبر و مسلمانان ارائه می دهد و می فرماید:
«محمّد (ص) فرستاده خداست؛ و کسانی که با او هستند در برابر کفّار سرسخت و شدید، و در میان خود مهربانند؛ پیوسته آنها را در حال رکوع و سجود میبینی در حالی که همواره فضل خدا و رضای او را میطلبند. نشانه آنها در صورتشان از اثر سجده نمایان است …. »
این آیه و دهها آیه و روایت دیگر همگی این پیام را دربر دارد که رمز موفقیت ، عزت و سرافرازی امت اسلامی ، همدلی ، اتحاد و انسجام در برابر دشمنان است .
فرارسیدن ایام ولادت خورشید فروزان اسلام و هفته وحدت بر همه مسلمانان فرخنده باد.