ویژگی های ولی
ويژگي ها و وظايف ولي فقيه در عصر غيبت
ولي فقيه ؛ پذيرش ولايت و ايمان به آن
پذيرش ولايت و ايمان به آن قبل از اين که بر امت لازم شود، بر خود فقيه لازم مي باشد ؛ يعني اگر فقيهي معتقد به مقام ولايت نبود، هرگز داراي اين سمت نخواهد بود… پس منصب ولايت براي آن فقيه جامع الشرايط ثابت است که قبل از ديگران به اصل سمت ولايت معتقد بوده و به آن ايمان داشته باشد و هر گونه تجاوز از آن را ناروا بداند. (1)
معناي نيابت فقيه جامع الشرايط از امام معصوم عليه السلام و تفاوت آنها با هم
معناي نيابت فقيه جامع شرايط علمي و عملي از امام معصوم عليه السلام تنها در اصل اداره امور امت اسلامي خلاصه نمي شود، بلکه لازم است اصول حکام بر سياست و قوانين قابل پيروي را از هدايت الهي دريافت کند. (2)
تنها تفاوتي که بين نائب [ ولي فقيه ] و منوب عنه [ امام معصوم ] وجود دارد، اين است که منوب عنه در پرتو عصمت الهي آنچه مي داند در اثر شهود و غيب و علم حضوري است ، نه اجتهاد از ظواهر و استنباط از ادله ، لذا همه علوم ديني يقيني مي باشد، اما نائب وي در اثر عدم عصمت ، همه آنچه را که مي داند در اثر استنباط از ادله است که غالب آنها ظني السند و الدلاله اند و تعدادي از آنها که از لحاظ سند قطعي اند، مانند قرآن کريم و برخي از نصوص که متواترند از جهت دلالت، ظني مي باشند؛ گرچه برخي از ادله ، هم از لحاظ سند قطعي است و هم از جهت دلالت جزمي مي باشند. بنابراين علم فقيه غالبا از محور ، گمان تجاوز نمي کند و همه علوم وي نيز طبق اجتهاد مي باشد ، لذا گاهي مصيب و مثاب است و زماني مخطي و مأجور ، در صورتي که تقصيري در استنباط روا نداشته باشد. (3)
تفاوت حوزه ي مسئوليت ولايت فقيه و نبي و امام عليه السلام
صفحات: 1· 2